Akcija: “Šta je mjerilo: partijska knjižica ili fakultetska diploma?”

Akcija: “Šta je mjerilo: partijska knjižica ili fakultetska diploma?”“Šta je mjerilo: partijska knjižica ili fakultetska diploma?”  je performans koji smo napravili danas na dan prijemnih ispita ispred Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Ove godine 6667 brucoša upisuje fakultet: 3359 u Banjaluci i 3133 u Istočnom Sarajevu. Trenutni broj nezaposlenih mladih ljudi sa fakultetskom diplomom je 6193, od toga 2700 nema niti jednog dana radnog iskustva.  Ovim performansom smo htjeli da skrenemo pažnju javnosti na  ne mogućnost zaposlenja mladih u BiH. Ideja za performans proizišla je iz činjenice da se danas posao jedino dobija preko veze ili partijske knjižice i da diploma ne nudi svijetlu budućnost.

Veću šansu za zaposlenje imaju akademci privatnih fakulteta, jer je većina njih prije studiranja imala posao, a diploma im je potrebna samo zbog veće plate. Zbog toga smo odlučili da ružičastom bojom ofarbamo nazive privatnih fakulteta.

Da li će posao, odnosno mogućnost čovjeka da živi od svog vlastitog rada još zadugo biti nerješiva enigma za ovu i svaku buduću vlast?