Stop prljavoj energiji

Stop prljavoj energijiUdruženje građana Oštra Nula u saradnji sa Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke u Gacku i Ugljeviku organizuje projekciju filma „Struja po cijenu života“ i predstavljanje kampanje „Stop prljavoj energiji jer budućnost je obnovljiva“.

Projekcija filma „Struja po cijenu života“ u Gackom će se održati 13. aprila u prostorijama Crvenog krsta (Nemanjina 5) s početkom u 18 časova. Poslije filma biće predstavljena kampanja „Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva“ i upriličen razgovor sa Igorom Kalabom, ekološkim aktivistom iz Centra za životnu sredinu.

Projekcija filma i prezentacija studije u Ugljeviku će se održati 14. aprila u 17 časova u prostorijama Centra za Kulturu „Filip Višnjić“ (Karađorđeva 3). Poslije predstavljanja kampanje „Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva“ u Ugljeviku biće upriličen razgovor sa gostima Svetlanom Cenić, ekonomistkinjom i Abdelom Đozićem, profesorom na Tehnološkom fakultetu Tuzla. Moderator na ovom događaju biće Igor Kalaba, ekološki aktivista.

Dokumentarni film “Struja po cijenu života”, u režiji Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, se bavi zdravstvenim posljedicama sa kojima žive stanovnici sela u okolini odlagališta pepela i šljake termoelektrane Tuzla.

Kampanjom “Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva” Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle već godinama pokušavaju da javnost i institucije obavijeste o zdravstvenim, ekološkim i ekonomskim posljedicama izgradnji novih termoelektrana na ugalj u Bosni i Hercegovini, u isto vrijeme promovišući prednosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Dok se razvijene zemlje trude da što prije pređu na čiste i održive izvore energije, političari u Bosni i Hercegovini su ubjeđeni da su termoelektrane na ugalj koje uzrokuju klimatske promjene, zagađuju vazduh, vodu i zelljište, truju ljude i posluju u minusu, pravo rješenje za naš energetski sistem. Više o stvarnoj cijeni uglja možete pročitati u novoj publikaciji, koju je za Centar za životnu sredinu sastavila ekonomska ekspertica Svetlana Cenić.