Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medijaPovodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija Vijeće za štampu BiH  (VZŠ) i Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) organizovali su u 12 časova performans na Trgu Krajine.

Zajedničkom akcijom željeli su da pokažu kakvo je pravo stanje u BiH što se tiče  prava novinara, slobodnog i odgovornog novinarstva, slobodnog i odgovornog korištenja internetskog prostora za izražavanje kritičkog mišljenja, uticaja oglašivača na medije. Ono što nam je privuklo pažnju su bili “urednici” kojima su oči bile vezane i nisu smjeli da govore. Što je jasan pokazatelj da su današnji urednici samo marionete.

“Ovim performansom želimo da ukažemo na veoma loše stanje slobode medija u BiH, odnosno na česte pritiske i manipulacije medijima kako bi se prikupili određeni politički poeni.” Rekao je Amar Toplić ispred SHL-a.

Performans su izveli mladi ljudi, članovi Vijeća za štampu i ONAuBiH, ali i drugih organizacija koje su željele da učestvuju.

“Prvi put radim ovo i sviđa mi se ovaj način da pokažemo ljudima, kakava je stvarna situacija, jer smatram da bi mediji, stvarno trebali da budu slobodni to jest da imaju slobodu i da pišu istinu, što nije na žalost slučaj.” rekla je Maja Rujević.

Vjerski lideri u BiH, u ruralnim područjima imaju veći uticaj, od samih medija. Recipijenti, danas više koriste internet kao izvor važnih informacija, često zanemarujući ostale vrste medija poput štampe, radija i televizije.

“Mislim da mladi mnogo vjeruju medijima, čak slijepo, uopšte ne provjeravaju iz kojih izvora to dolazi i ne gledaju više strana kako bi mogli dobiti objektivnu sliku. Oslanjaju se samo na internet članke. Tako da smatram da to nije dobro i da treba malo da se potrude da saznaju istinu, ako žele da je saznaju.” rekla nam je Ena Tešić.

Performans je pored Banjaluke održan i u Jablanici, Mostaru, Tuzli,  Sarajevu, Palama, Stocu i Cazinu.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 03. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih nacija. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku , u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnoe štampe.

Autorka: M.P.