Vikend aktivizma

Vikend aktivizmaUdruženje građana Oštra Nula po drugi put organizuje niz radionica pod nazivom „Vikend aktivizma“. Ove godine događaj uključuje četiri radionice i traje tri dana. Radionice će i ovaj put biti u parku Dr Mladen Stojanović, na otvorenom prostoru i otvorene za sve zainteresovane prolaznike.

Radionice će se baviti tolerancijom, komunikacijom, izgradnjom povjerenja, stereoptipima i predrasudama, interkulturalnim dijalogom, vještinama organizovanja kampanja, društvenim mrežama, odnosima sa medijima, izradom stencila i alternativnim načinima javnog oglašavanja. Učesnici dolaze iz raznih gradova BiH i predstavljaju razne sfere života i angažmana mladih ljudi.

Dođite ili samo svratite i posjetite nas na nekoj od radionica – mi ćemo biti tu. Radionice počinju u petak, u 16 časova i trajaće sve do nedjelje naveče.

Radionica 1: „Teambuilding: izgradnja povjerenja i komunikacije u grupi“ – petak, 16:00

Cilj ove radionice je upoznati te samim tim i povezati učesnike radionica. Učesnici će kroz niz različitih igara i aktivnosti bolje upoznati svoje kolege, uspostaviti međusobnu komunikaciju i povjerenje, izgraditi siguran prostor za rad i uživati radeći sve to. Ova radionica se sastoji iz niza logičkih, taktičkih, štafetnih i vremenski ograničenih zadataka koji će zahtijevati timski rad i pomoći učesnicima da postanu ekipa u svakom smislu te riječi.

Radionica 2: „Obojene naočale“ –  Subota, 10:30

Obojene naočale predstavljaju analogiju sunčanih naočara koje predstavljaju kulturološke filtere kroz koje posmatramo stvarnost. Radionica ima za cilj upoznavanje učesnika/ca sa pojmovima stereotipa, predrasuda, diskriminacije kao i metodama neutralisanja istih u našem okruženju.

Radionica 3: „Komunikacija, odnosi sa javnošću, kampanje i društvene mreže“ – Nedjelja, 10:30

Radionica će biti fokusirano na strateško pripremanje PR kampanja za nevladin sektor, uključujući i tradicionalne i nove medije. Akcenat će biti na iskorištavanju potencijala kojeg pruža Web 2.0.

Radionica 4: „Alternativni načini oglašavanja u javnosti“

STENCIL RADIONICA izrade političkih poruka na majicama

Ako voliš crtati, reckati i sprejati ova stencil radionica će ti biti uživancija! Korištenjem stencil šablona je super jer rad ide brzo i lagano, a jedan dobro urađen stencil šablon se može više puta koristiti! Prethodno znanje nije neophodno, učićemo sve zajedno jedne/i od drugih na radionici. Riječi daju glas svim mislima i slikama koje su zaključane unutar naših srca i umova od strane patrijarhalnog društva, kroz te riječi se oslobađamo.

Guerilla Art Kit

Na ovoj mini prezentaciji ćemo razgovarati o praktičnim primjerima alternativnog oglašavanja u javnosti. Osnova za prezentaciju će nam biti odlična knjiga „Guerilla art kit“ autorice  Keri Smit (Keri Smith) koja je bogata ilustracijama i idejama za diskretno i manje diskretno javno oglašavanje.