Više od 900 učesnika uživo pratilo online diskusiju “Uloga medija tokom pandemije”

Više od 900 učesnika uživo pratilo online diskusiju “Uloga medija tokom pandemije”Panel diskusija “Uloga medija tokom pandemije”, koja je održana 17. juna pratilo je više od 900 učesnika putem live prijenosa na Facebooku.

O tome kako su mediji izvještavali i koja je njihova uloga bila tokom pandemije, govorili su: Maja Isović Dobrijević sa portala BUKA, Tijana Cvjetićanin sa portala Raskrinkavanje.ba, novinar BN TV Vladimir Kovačević, kao i freelance novinar Ajdin Kamber. Panel je moderirala aktivistkinja i novinarka, Azra Berbić.

Na samom uvodu panel diskusije, moderatorka Azra Berbić predstavila je istraživanja koja je sprovela fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung u saradnji sa Udruženjem BH novinari na temu medijskih sloboda. Istraživanja su pokazala da sve više ljudi vjeruju medijima i da raste broj onih koji se informišu putem internetskih portala, a rezultat su pokazali da građani i građanke najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama (77%), a zatim nevladinom sektoru (66%), međunarodnoj zajednici (63%), te institucijama vlasti (55%).

Panelistkinja Maja Isović Dobijević kazala je da je krizna situacija izazvana pandemijom u velikoj mjeri utjecala na sve nas, te je naglasila da novinari nisu prošli nikakve obuke i radionice, već su spontano morali učiti kako izvještavati za vrijeme krize.

„Cijeli naš kolektiv se ubrzo nakon proglašenja pandemije prebacio da radi od kuće, što je bio veliki izazov za sve nas. Svako ko je radio u medijima tokom pandemija, zna da smo se nosili sa velikim obimom posla, a sam rad sa trpezarijskog stola je veliki izazov“, dodala je Maja Isović Dobrjević.

Panelisti su se složili da tokom pandemije izazvane koronavirusom došlo do pojave velikog broja lažnih vijesti i teorija zavjera. Medijski prostor su u značajnoj mjeri zauzele dezinformacije o tome da je Covid-19 izmišljena bolest iza koje stoje tajni planovi Bill Gatesa.

Na portalu Raskrinkavanje.ba bilo je više prijava lažnih vijesti, nego prije same pandemije kazala je Tijana Cvjetićanin.

Što se tiče toga kako je sve to utjecalo na nas, kad pogledam unazad, kao da se neka lavina sručila i to su bili brojevi kakve mi nismo nikad ranije viđali. Neko objavi neku potpunu besmislicu, koja se čak i bez nekakve temeljne analize vidi da je netačna i u roku od nekoliko sati to je podijelilo skoro 10 000 ljudi.“, dodala je Tijana Cvjetićanin.

Ajdin Kamber, freelance novinar, kazao je da je dosta vremena provodio na terenu, ali da se trudio u svakom momentu da zaštiti sebe i sagovornike. Kaže kako je bilo dosta problema izvještavajući sa terena, kao što su prijetnie, ometanja, pritisci i sl.

„Krizni štabovi nisu dobro sarađivali sa medijima. Odgovor se ponekad morao čekati danima, a ti odgovori često nisu bili potpuni. Često se dešavalo da izbjegavaju odgovore na pitanja, pogotovo ona koja su bila problematična za njih“, dodao je Ajdin Kamber.

Na samom kraju panel diskusije, moderatorica je još jednom istaknula koliko su veliku ulogu imali mediji tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, te koliko je bilo bitno plasirati tačne, objektivne i provjerene informacije.

Na ovom možete pogledati cijelu panel diskusiju.

Piše: Mirnes Bakija