Zašto izaći na izbore

Zašto izaći na izborePiše: Darel Kapetanović

Pred nama su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, te se već uveliko u medijama povlače razne propagande, obećanja i sve ono što nas dočeka pred svake izbore. Puno je toga što se izbaci u medijskoj površini tokom izbora. Tu nema nikakvih pravila ponašanja i ništa nas više ne može iznenaditi.

Biračko tjelo je godinama zapljuskivano raznoraznim obećanjima koja u većini slučajeva nisu realizirana. Politička situacija je u konstantnoj stagnaciji zadnjih dvedeset godina, te je sve ovo uticalo na to da većina birača ima antagonalan pogled prema izlasku na izbore, posebno od mladih ljudi. U tom smjeru, oni koji su voljni da izađu na izbore su samo starija populacija, te svi oni koji imaju neke lične koristi.

Naime, oni koji imaju koristi od izlaska na izbore su oni koji tačno znaju koga treba da zaokruže na izborima i oni su dio tog sistema koji drži cjelokupno društvo u jednoj stagnaciji tih zadnjih dvadeset godina. Oni su ti koji zbog svoje sitne lične koristi podržavaju i hrane jedan te isti sistem.

S druge strane, oni koji imaju antagonalan pogled na izbore su oni koji su umoreni od ovog sistema i misle da ne mogu ništa da promjene. E, pa baš se u tome i krije kvaka. Jer upravo oni koji ne izlaze na izbore misleći da ne mogu ništa da promjene, a koji su prema raznoraznim statistikama u većini, u neku ruku podržavaju ovaj sistem, omogućavajući onima drugima da nastave sa istim procesom stagnacije društva birajući konstantno iste političke opcije.

Svi oni koji imaju sumnju u to da li trebaju da izađu na izbore, treba da znaju da bi mogli da svojim izlaskom u bitnom promjene stvar na izbornom planu i da promjene političku situaciju, te da ne bi trebali tako olako da bace svoj glas. Upravo njihova ljenost i nazainteresiranost su jedna od karika ovog stagniranog sistema koji koči bosansko-hercegovačko društvo od progresa.

Uglavnom, izlazak na izbore djeluje možda kao jedan sitan korak, ili gubljenje vremena, ali barem znamo da smo pokušali nešto da učinimo protiv ovakvog stanja u društvu. Ako ništa, to daje onu unutrašnju satisfakciju.

Darel Kapetanović je historičar i Yoga instruktor. Kao historičaru fokus istraživanja su mu teme; odnos s prošlošću, kultura sjećanja, pomirenje, poslije-ratna društva i alfa-muški sindrom u ratu. Kao Yoga instruktor radi na širenju Originalnog Yoga Sistema (akademskog znanja Yoge) u Yoga Academy. Društvena je i komunikativna osoba željna znanja i novih izazova.

Svi stavovi i mišljenja izneseni u ovom blogu nisu nužno i stavovi i mišljenja Udruženja građana Oštra Nula, i za iste Udruženje građana Oštra Nula ne snosi nikakvu odgovornost.