Žene iz BiH uz Martinu: ŠUTNJA NAS NE ŠTITI!

Žene iz BiH uz Martinu: ŠUTNJA NAS NE ŠTITI!Na karnevalu u Mostaru je 25. februara/veljače od strane organizatora pod krinkom karnevalske proslave je spaljena lutka sa likom Martine Mlinarević Sopta, književnice i ambasadorice/veleposlanice BiH u Češkoj.


Ovaj čin u Mostaru predstavlja čist primjer mizoginije i kršenje ljudskih prava jer poziva na ubistvo žene, što takođe predstavlja i zločin iz mržnje.

Naše društvo nikako da prepozna ko su mu saveznici i saveznice, a ko neprijatelji i neprijateljice.

Smatramo da je Martina Mlinarević Sopta heroina našeg vremena, te da niti jedna osoba ne zaslužuje da u javnosti bude metaforički spaljivana i osuđivana na ovakav način.

U okviru medijske kampanje povodom obilježavanja 8.marta organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine: Oštra Nula, Radnička solidarnost, eTrafika.net, Centar za životnu sredinu,Helsinški parlament građana Banja Luka, БASOC, Put Pravde, Građanke za ustavne promjene, Put Pravde, Građanke za ustavne promjene, Centar za mlade KVART, Fondacija Udružene žene Banja Luka, Unsa Geto, Udruženje Amica Educa, Tuzlanski otvoreni centar, Femstil Centar, Sarajevski otvoreni centar, Mreža za izgradnju mira i Omladinski pokret “Revolt” zagovaraju prekid šutnje i poručuju da svi treba javno da reagujemo, te glasno ukažemo na problem i potražimo pomoć.

“Najoštrije osuđujemo spaljivanje lutke sa likom Martine Mlinarević i zahtijevamo od nadležnih institucija u Mostaru da u skladu sa zakonom kazne organizatora karnevala, te osude i spriječe ovakve događaje.”, poručile su organizacije.

Pozivamo svu javnost: akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, javne ličnosti i medije na javno reagovanje i osudu ove i sličnih “pojava” u našem društvu – jer ŠUTNJA NAS NE ŠTITI!

Osmomartovskom maršu možete se pridružiti u  Banjoj Luci u 12:00h ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske i Tuzli 8.marta na Trgu Slobode u 11:55h.

 

Prilog: Saopštenje na spaljivanje lutke Martine Mlinarević-organizacije civilnog društva